Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół?


Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek – znanej z programu „Dzień dobry TVN” autorki „Jadłonomii”, najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013.

W książce znajdziecie ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści.

Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy.

Autorka o sobie:
Mam na imię Marta, mam niewiele ponad 20 lat i mieszkam na warszawskim Powiślu. Jakiś czas temu zaryzykowałam i rzuciłam pracę w agencji reklamowej, żeby całkiem poświęcić się mojemu blogowi – i wiem, że to była najlepsza decyzja w moim życiu. Gotowanie, pisanie o kuchni dla prasy i prowadzenie warsztatów kulinarnych w różnych miastach Polski to teraz moja praca. Publikowałam w nowojorskim magazynie kulinarnym „Chickpea Magazine” oraz magazynach „Smak”, „Kukbuk” i innych. Prowadzę stałą rubrykę z wegańskimi przepisami w magazynie „Kuchnia”. W „Dzień Dobry TVN” przekonuję, jak dobre może być wegetariańskie jedzenie. Walczę o poważne traktowanie kuchni wegańskiej i równouprawnienie warzyw.

Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu.

Marta Dymek
Jadłonomia. Kuchnia roślinna – 100 przepisów nie tylko dla wegan
Wydawnictwo Dwie Siostry
Premiera: 10 listopada 2014



 
Wesprzyj nas