Zainspiruj się i zrewolucjonizuj kuchnię w swoim domu!



Magda Gessler najbardziej znana polska restauratorka i kreatorka smaku zdradza przepisy, które odmieniły kulinarne oblicze Polski.

W książce znajdziesz blisko 60 przepisów pochodzących z czterech ostatnich sezonów programu Kuchenne rewolucje.
Dzięki nim przygotujesz sycące zupy, aromatyczne mięsa, wyśmienite desery. Niech Twoją kuchnię wypełni kusząca woń świeżych ziół, pełne kolorów warzywa i owoce, wyraziste smaki mięs.

Produkty, ludzie i miejsce. To najważniejsze „składniki”, z których w każdym programie powstaje mój pomysł na restaurację.
Kuchenne Rewolucje są moją walką o zmianę mentalności nie tylko samych właścicieli i kucharzy, ale również ich klientów, którzy z roku na rok szczęśliwie wiedzą coraz więcej i zaczynają coraz powszechniej kierować się kształtowaną przeze mnie przez lata świadomością smaku.
To mój kolejny sukces i kolejne spełnione marzenie.

Magda Gessler
Kuchenne rewolucje
Wydawnictwo Znak
Premiera: 17 kwietnia 2014


Pieczona gęś nie byle jaka faszerowana

sezon 7, odcinek 15
dla 6–8 osób
 
Gęś
1 gęś (ok. 4 kg)
125 ml bulionu drobiowego
1 łyżka masła
3–4 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego majeranku
 
Farsz
30 dag cielęciny
15 dag wątróbki drobiowej lub cielęcej
1 czerstwa słodka bułka
1 szklanka tłustego mleka
1 cebula
2 łyżki suszonego majeranku
2 jajka
sól, pieprz, cukier
 
Gęś: Sprawioną i oczyszczoną gęś umyj. Usuń nadmiar tłuszczu i zostaw go do farszu. Gęś włóż do dużej miski, zalej zimną, osoloną wodą i odstaw na 4 godziny. Czosnek obierz, posiekaj i utrzyj w moździerzu z solą i łyżką majeranku. Gęś wyjmij z wody, osusz i dokładnie natrzyj przygotowaną pastą, odstaw na kolejne 4 godziny. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Gęś nadziej farszem, zaszyj i włóż do wysmarowanej masłem brytfanny. Całość skrop bulionem i wstaw do nagrzanego piekarnika na mniej więćej 45 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i piecz jeszcze ok. 3,5 godziny, od czasu do czasu skrapiając bulionem i podlewając sosem powstałym podczas pieczenia.
 
Farsz: Bułkę namocz w mleku. Cielęcinę, cebulę, wątróbkę, odciśniętą bułkę i gęsi tłuszcz zmiel, dopraw solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj na puch i dodaj do farszu. Farsz wyrób na jednolitą masę. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszaj ją z farszem.

Zupa krem z selera

sezon 7, odcinek 6
dla 4 osób
 
250 g sera gorgonzola
1,5 l bulionu warzywnego
200 g świeżego szpinaku
400 ml śmietany 36%
4 żółtka
50 g masła
1 duży seler
4 ziemniaki
2 pietruszki
1 por (biała część)
1 cytryna
6 ząbków czosnku
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 świeżo starta gałka muszkatołowa
sól, pieprz
 
Warzywa obierz, umyj i pokrój. Zagotuj bulion, dodaj do niego warzywa, liście laurowe i ziele angielskie oraz cztery obrane ząbki czosnku i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Z zupy wyjmij liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj rozdrobniony ser i połowę podanej ilości śmietany zahartowanej chochlą gorącej zupy. Zupę zmiksuj i dopraw do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Pozostałą ilość śmietany ubij. Szpinak umyj, osusz, pokrój i przesmaż na maśle z dodatkiem wyciśniętego przez praskę czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podawaj z łyżką śmietany, łyżką szpinaku i delikatnie dodanym do każdego talerza żółtkiem.

Kisiel z czerwonych owoców rote Grütze

sezon 5, odcinek 9
dla 6 osób
 
750 ml czerwonego półwytrawnego wina
1,5 kg owoców: maliny, jeżyny, wiśnie bez pestek, truskawki (mogą być mrożone)
1 pomarańcza
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4–5 łyżek cukru
2 laski cynamonu
  
Pomarańczę wyszoruj i sparz. Ostrym nożem zetnij pomarańczową warstwę skórki. Odlej 200 ml wina. Pozostałą ilość zagotuj z dodatkiem cynamonu i skórki pomarańczowej. Gdy wino zacznie wrzeć, wyjmij przyprawy. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z cukrem i winem, wlej do gorącego wina i podgrzewaj, aż zgęstnieje. Wsyp owoce i całość wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę, ale nie zagotowuj. Kisiel przełóż do miseczek. Podawaj na ciepło lub na zimno.

 
Wesprzyj nas