Mała paryska kuchniaKsiążka Rachel Khoo powstała z miłości do Paryża i francuskiej kuchni, każda jej strona to mała podróż w świat smaków, aromatów i przyjemnych wrażeń wizualnych.

Poznajcie Rachel, uroczą, młodą brunetkę zafascynowaną kuchnią. Dziewczyna postanowiła spełnić swoje marzenie – podjąć naukę w słynnej szkole Le Cordon Bleu, zatem aby mogło się ziścić przeprowadziła się do Paryża.

„Piekarnie kusiły pachnącymi, świeżo upieczonymi bagietkami i croissantami. Sklep z serami nęcił wystawionymi w witrynach dojrzałymi, płynnymi w środku serami brie..” – tak wspomina pierwsze dni we francuskiej stolicy. Wszystkie kolejne poświęciła na poznawanie francuskich smaków i zakochała się w nich tak mocno, że postanowiła napisać książkę, będącą zbiorem „Klasycznych francuskich przepisów w świeżej i prostej oprawie”.

Wiele receptur spośród zamieszczonych w „Małej paryskiej kuchni” to przepisy na dania dobrze znane i będzie miał rację ten, kto powie, że podobne można znaleźć w starszych książkach kucharskich, a nawet w internecie, to jest coś, co czyni tę książkę wprost bezkonkurencyjną – jej forma. Rachel i fotograf Dawid Loftus stworzyli wspólnie wrota do świata francuskiej kuchni i przy okazji album pełen klimatycznych kulinarnych migawek z Paryża. Targowiska, malutkie sklepiki, przyjęcia z przyjaciółmi, portrety Rachel przy pracy i do tego wszystkiego świetne stylizacje potraw to zestaw, który sprawia, że od książki po prostu nie można się oderwać.

Odrobina wyobraźni i czytelnik czuje się tak, jakby sam uczestniczył w balkonowym party z widokiem na dachy Paryża i sławną sylwetkę kościoła Sacré Coeur, a zmysły nęcą z każdej strony półmiski pełne przepysznego jedzenia. Chce się patrzyć, marzyć i gotować. W zalewie wtórnych i często kiczowatych książek „Mała paryska kuchnia” jest prawdziwą perełką. Szczerze polecam tę książkę każdemu miłośnikowi kuchni, nie tylko francuskiej.

Wanda Pawlik

Blog Rachel Khoo: www.rachelkhoo.com

Rachel Khoo
Mała paryska kuchnia
Wydawnictwo Albatros 2013

 

 
Wesprzyj nas