Przepisy, zdjęcia i wspomnienia na każdą porę roku – dziennik smaków Marty Grycan


„Dziennik smaków” to wyjątkowa publikacja, którą czytelnicy mogą współtworzyć razem z autorką. Oprócz przepisów na smakowite potrawy, zdjęć i wspominek z życia rodzinnego Marty Grycan, w książce znalazło się też miejsce, które czytelnicy mogą wypełnić własnymi notatkami lub refleksjami.

Marta Grycan znana jest ze swojej działalności kulinarnej i z zamiłowania do wyśmienitych potraw, oczywiście przygotowywanych własnoręcznie ze świeżych składników. W „Dzienniku smaków” znalazły się przepisy na każdy miesiąc – są więc propozycje na walentynkową kolację i wielkanocne śniadanie, potrawy wigilijne, letnie sałatki i smakołyki na Tłusty Czwartek. Choć polecane przez autorkę potrawy są wykwintne i efektowne, ich przygotowanie nie powinno nastręczyć trudności żadnemu amatorowi gotowania.

„Dziennik smaków” jest nie tylko książką kucharską, ale również nostalgicznym albumem, w którym Marta Grycan zawarła zdjęcia ze swoich rodzinnych podróży i spotkań z najbliższymi.

Czytelnik może wypełnić go swoimi wspomnieniami – znajdzie w nim wiele stron przeznaczonych na notatki i własne przepisy. Jest to dziennik, który może stać się nie tylko kuchenną inspiracją, ale również prywatną pamiątką każdego miłośnika dobrych smaków.

Marta Grycan – bizneswoman, właścicielka cukierni  „Marta Grycan” oraz bistro w Teatrze Wielkim w Warszawie, współprowadząca program telewizyjny “Polski Turniej Wypieków” dla stacji TLC. Oprócz pasji do kuchni oraz okazałych wypieków, znana jest jako znawczyni i wielka miłośniczka mody. Projektantka sukien wieczorowych i ślubnych. Nakładem Wydawnictwa G+J Książki ukazały się dotychczas „Kuchnia Haute Couture” oraz „Moja Dolce Vita”.

Marta Grycan
Dziennik smaków
Wydawnictwo G+J Książki
Premiera: 6 listopada 2013


GRILLOWANE ŻEBRA W MIODOWEJ GLAZURZE

* 4 pasma żeber wieprzowych
* 2 liście laurowe
* 2-4 ziarenka czarnego pieprzu
* różowa sól gruboziarnista
* 1 duża cebula
* pół głowki czosnku
* włoszczyzna

miodowa glazura:
* 5 łyżek naturalnego miodu
* 2 łyżeczki sproszkowanej, słodkiej papryki
* 0,5 łyżeczki sproszkowanej papryczki chilli
* oliwa z pestek winogron
* 4 ząbki czosnku
* skórka otarta z jednej cytryny
* 2 lyżki przecieru pomidorowego
* 1 lyżeczka cukru palmowego
* sól i świeży pieprz

Żebra i obraną włoszczyznę wkładamy do garnka razem z liśćmi laurowymi, ziarenkami pieprzu, solą, obraną cebulą i rozduszonymi nożem wraz z łupinami ząbkami czosnku. Wszystko zalewamy wodą, tak by zakryła mięso. Gotujemy, aż zmiękną i zaczną się lekko rozpadać. Pamiętajmy że bulion, który utworzy się podczas gotowania, warto odlać do słoika i ,mieć zawsze w pogotowiu, gdy chcemy stworzyć szybko coś smacznego. Podczas gdy mięso mięknie i nabiera smaku, rozrabiamy pozostałe składniki na glazurę. Gotowanie mięsa przed pieczeniem to mój sekret na idealne i rozpływające się żeberka. Bądźcie pewni, że wszyscy, którzy spróbują u was tego dania, będą zachwyceni. Gdy mięso jest już miękkie i zaczyna odchodzić od kości, wyjmujemy je na blaszkę wcześniej posmarowaną masłem, polewamy miodową glazurą, pieczemy w 230 stopniach C lub wrzucamy je na grill, wtedy glazura się skarmelizuje i odda swój smak żeberkom. Ja do tak sycącego dania podaję grillowane ziemniaki z kwaśną śmietaną i chutneyem figowym z chilli. Nie wyobrażam sobie lepszej kolacji w majowe wieczory ze znajomymi.

QUICHE LORRAINE

ciasto kruche:
* 250 g mąki pszennej
* pół łyżeczki soli
* 125 g zimnego masła
* 1 jajko
* 2 łyżki zimnej wody

farsz:
* 200 g chudego bekonu
* 3 jajka
* 200 ml śmietany 30%
* 200 ml kwaśnej śmietany 18%
* sól, biały pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
* 200 g sera gruyère
* 1 drobno pokrojona cebulka

Mąkę siekamy z zimnym masłem i solą, dodajemy jajko, wodę i wyrabiamy najlepiej mikserem ze specjalną końcówką. Jeśli wyrabiamy ciasto w rękach, musimy zrobić to bardzo szybko, żeby zbytnio go nie rozgrzać. Ciasto wałkujemy bardzo cienko, na grubość ok 3-4 mm i wkładamy do posmarowanej masłem formy na tartę. Jeśli w czasie przekładania spód się przerwie, nie ma problemu, można go posklejać w foremce. Formę z ciastem odstawiamy do lodówki na ok. 1 godziny. Na patelni smażymy bekon pokrojony w kostkę, aż będzie chrupiący, dodajemy cebulkę i szklimy. Całość odstawiamy do wystygnięcia. W miseczce mieszamy jajka, śmietanę z połową sera i przyprawami.
Spód tarty wyjmujemy z lodówki i obciążamy specjalnymi ciężarkami lub ziarnami fasoli. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 30 minut. Wyjmujemy i studzimy. Na dno tarty wsypujemy bekon, zalewamy masą jajeczną, zasypujemy pozostałym serem i zapiekamy ok. 20 minut, aż się zrumieni.

Marta Grycan
Dziennik smaków
Wydawnictwo G+J Książki
Premiera: 6 listopada 2013

 
Wesprzyj nas