Absolutny must eat. Dwie kobiety – producentka i psychodietetyczka. Wspólna pasja – kulinaria. Jeden cel – dobry smak.


Olga Kwiecińska i Agata Ziemnicka-Łaska – kulinarne autorytety stacji TVN Style – wywołały już niejedną Rewolucję na talerzu. Po popularnym programie i opartej na nim bestsellerowej książce, panie postanowiły iść za ciosem i doprawić tegoroczną jesień znakomitą Szczyptą smaku.

W nowej książce udowodnią czytelnikom, że gotowanie może być jednocześnie szybkie, zdrowe i ciekawe. W tej kuchni rządzi konkret: ma być niebanalnie, a jednocześnie tak, by nie było zbyt wykwintnie. Szczypta smaku to propozycje kompletnych menu na każdą okazję – od przystawki do deseru.

“Podsuwamy w tej książce gotowe przepisy na szczyptę romantyzmu (Romantyczna kolacja), rodzinnej atmosfery (Obiad rodzinny), zasilenia intelektualnego (Lunchbox), wybicia z nudy (Kanapki inaczej), dobrego początku (Śniadania), odprężenia (Słodkość z piekarnika), podróży (Francuskie inspiracje i Włoska mamma). (…) Zapraszamy do eksperymentowania, jedzenia zróżnicowanego, kolorowego, ciekawego! Nam też nie od razu wyszły jagnięce kotleciki, ale próby i błędy wyeliminowały niektóre dania z menu, a niektóre w zmienionej lepszej formie trafiły do naszej domowej książki kucharskiej jako must eat!” – deklarują autorki.

A więc mule na początek? Dlaczego nie… Grillowane szparagi zamiast marchewki z groszkiem? Nic prostszego. Tartaletki ze zdrowym (!) kremem czekoladowym? Zawsze! Z Olgą i Agatą – wulkanami energii i optymizmu – odkryjesz radość gotowania, zaoszczędzisz czas oraz nauczysz się, jak łatwo o siebie dbać, ciesząc się znakomitym smakiem.

O popularności autorek i ich porad kulinarnych świadczy to, że stacja TVN Style niezwłocznie po zakończeniu pierwszej edycji programu Szczypta smaku przystąpiła do produkcji kolejnych odcinków.

Olga Kwiecińska, Agata Ziemnicka-Łaska
Szczypta smaku
Wydawnictwo Literackie
Premiera: 14 listopada 2013


Omlet z chrupiącymi warzywami i guacamole

1 zielona papryka
biała część pora
garść zielonej fasolki szparagowej
4 jajka
½ zielonej papryczki pepperoni
2 duże dojrzałe awokado
10 pomidorków koktajlowych
1 mała szalotka
¼ limonki
¼ kostki bryndzy
olej rzepakowy do smażenia
pół pęczka świeżej kolendry
sól, pieprz

Fasolkę oczyść i wrzuć do wrzątku. Odcedź.
Pokrój na trzy części. Paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kawałki podobnej długości jak pokrojona fasolka. Paprykę wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem, po chwili dodaj fasolkę.
Białą część pora pokrój w paseczki. Dodaj mniej więcej garść pora do warzyw na patelni. Smaż przez chwilę, aż warzywa trochę zmiękną, ale pozostaną al dente. Dodaj rozbełtane z solą i pieprzem jajka, zakryj pokrywką i zmniejsz ogień do minimum.
Smaż przez 6–8 minut, aż omlet ładnie się zarumieni.
Pod koniec posyp bryndzą, poczekaj, aż się rozpuści i zdejmij omlet z patelni.

Guacamole: Dojrzałe awokado obierz i wyjmij pestkę, pokrój w kostkę. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Szalotkę i pepperoni bardzo drobno posiekaj.
Wszystko wrzuć do dużego moździerza, skrop sokiem z limonki, przypraw solą i pieprzem, rozgnieć tak, by kawałki warzyw były wyczuwalne. Na koniec wrzuć garść posiekanej kolendry. Omlet podawaj z guacamole, całość możesz przyozdobić listkami kolendry.

 
Wesprzyj nas