Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku – książka Biruty Markuzy prezentuje kuchnie krajów azjatyckich: chińską, hinduską, indonezyjską, Singapuru (malajską), Sri Lanki, Filipin, Nowej Gwinei oraz Nowej Zelandii i Australii. Kuchnie te zasadniczo różnią się między sobą, a w sposób skrajny — od pozostałych kuchni świata. Obrazują fascynującą umiejętność wykorzystania wszystkiego, co jadalne (korony kwiatu, kiełków, korzeni, naci, kory i larw w niej żyjących).

Po lekturze tej książki warto się zadumać, czy można beztrosko wyrzucać stary chleb, wylewać serwatkę, marnować nać selerów, pietruszki itp. W tropiku ziarnko ryżu jest święte — tak jak w Polsce święta była kiedyś nawet zeschła skibka chleba.

Książka dostarcza informacji o odmiennych od naszego sposobach odżywiania się — egzotycznych, nowych, może się przydać komuś, kogo los skieruje w tamte rejony, a jedzenie jest przecież zawsze sprawą ważną. Zapraszamy na wspólną wyprawę w krainy smaków nieznanych. – zachęca wydawca.

Biruta Markuza
Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku
Wydawnictwo Zysk i S-ka
Premiera: marzec 2013

 

 
Wesprzyj nas