Eliza Mórawska prowadzi popularnego bloga kulinarnego White Plate. Właśnie ukazała się jej książka pod tym samym tytułem. Czytelnik znajdzie w niej przepisy na pyszne słodkości.
Sekret wielkiej popularności artykułów Elizy Mórawskiej nietrudno odkryć. Eliza o jedzeniu pisze tak, że natychmiast chce się jeść. Niezwykle plastyczny styl jakim posługuje się blogerka przyniósł jej wielką i zasłużoną popularność. Wydanie książki było więc tylko kwestią czasu. I oto jest: albumowe wydanie White Plate/Słodkie.
Autorka podzieliła książkę na cztery działy, zgodnie z porami roku i jeden dodatkowy – którego nazwa niech pozostanie niespodzianką. W każdym z działów prezentuje czytelnikom przepisy na desery najlepiej pasujące do danego okresu i to właściwie wszystko: książka jest bowiem napisana z ujmującą prostotą. Nie ma w niej ani jednego niepotrzebnego słowa, ilość treści jest wyważona i podana tak, by była odbiorcy możliwie jak najbardziej przydatna. Konkretnie i na temat – to ogromne atuty. Początkującym cukiernikom pomoże wstęp przedstawiający opisy i właściwości przyborów kuchennych, a także składniki najczęściej używane przy wypieku domowych słodkości. Nie zabrakło też zbioru praktycznych porad, które przydać się mogą każdemu – bez względu na to jak duże jest jego doświadczenie oraz wizyty w spiżarni. Co przechowuje w niej Eliza Mórawska – warto się przekonać.
A teraz wisienka na torcie: album ma przepiękny, przejrzysty projekt graficzny, którego oglądanie to czysta przyjemność. Czytelne piktogramy, wysublimowane, delikatne liternictwo, wolna przestrzeń podkreślająca wrażenie luksusu – to wszystko grubą linią oddziela ten album od pstrokacizny przeciętnych książek kulinarnych, których wydawcy przeważnie wyznają zasadę „im więcej (na stronie) – tym lepiej”. Kto gustuje w umiarze, temu album „White Plate” sprawi przyjemność.
Warto też nadmienić, że to album dwujęzyczny. Wszystkie teksty i opisy zostały przedstawione zarówno w języku polskim jak i angielskim. Przyda się zatem tak w polskiej kuchni jak i w roli prezentu dla zagranicznych znajomych. Polecam.
Magdalena Marciniak
Eliza Mórawska
White Plate. Słodkie.
Wydawnictwo Dwie Siostry 2012
Cena: 69 zł
***
Zaloguj się i skomentuj. Pośród autorów komentarzy losujemy nagrody książkowe.
Zobacz więcej informacji
Dziękuję za recenzję 🙂
Chciałam kupić na prezent, ale zobaczyłam zdjęcia wewnątrz i zrezygnowałam. W tej kwocie ile kosztuje książka szkoda, że nie zapewniono ładnych ilustracji. Takie szaro-bure i nieostre zdjęcia robię sama, liczyłam na coś pięknego 🙁
Szukam książki kulinarnej na prezent dla osoby, która lubi gotować, ale zależy mi na tym żeby to było coś przepięknego. Jak na razie pośród książek po polsku nic mnie nie zachwyciło. Tak jak Joanna napisała albo wydawcy oszczędzają na fotografiach i są to takie amatorskie fotki albo przeciwnie jest to kicz na bogato, nie wiem co gorsze. Może poleci mi ktoś z Was elegancką książkę, chodzi mi o coś naprawdę pięknego edytorsko, mniej chodzi mi o przepisy, bo tych, osoba, którą chcę obdarować ma już wielką liczbę.