„Gastrofizyka” to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence’a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie.

Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy.

W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników „spoza talerza”, wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszczenie talerza, muzyka w tle i wiele innych.

Dla naszych czytelników mamy do rozdania pięć egzemplarzy książki “Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu” ufundowanych przez wydawnictwo Świat Książki.

Jak zdobyć książkę?


1. Zadanie konkursowe polega na przeczytaniu fragmentu książki umieszczonego w naszym portalu i odnalezieniu w nim odpowiedzi na pytanie:

Na czym polega działanie przyprawy akustycznej?

Fragment książki znajduje się pod poniższym linkiem: “Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu”

2. Laureatów konkursu wyłoni redakcyjne jury spośród maili nadesłanych na adres:
konkurs@dobreksiazkimag.pl
zawierających prawidłową odpowiedź na pytanie konkursowe.

3. W tytule maila prosimy podać hasło “gastrofizyka” abyśmy wiedzieli jakiego konkursu zgłoszenie dotyczy.

4. W treści maila proszę podać:
– odpowiedź na pytanie konkursowe
– imię i nazwisko
– adres, na który prześlemy książki w razie wygranej

5. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 15 maja 2018 o godz 23:00
Rozstrzygnięcie konkursu 16 maja 2018 po godz. 8:00

Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w postaci aktualizacji na niniejszej stronie, a zwycięzcy zostaną powiadomieni drogą mailową.

Biorąc udział w konkursie uczestnik wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych w zakresie niezbędnym do przeprowadzenia konkursu. Po rozstrzygnięciu konkursu dane uczestników nie będą przechowywane.

KONKURS ZAKOŃCZONY – WYNIKI

AKTUALIZACJA – 16 maja 2018, godz. 7:00

Spośród wszystkich maili zawierających prawidłową odpowiedź na pytanie konkursowe wyłoniliśmy osoby, które otrzymają książkę “Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu”. Oto one:

Renata Baranowska
Barbara Miłkowska
Robert Kobierski
Alicja Kołodziejczyk
Renata Gawlicka

Laureatom gratulujemy!

Prawidłowa odpowiedź na pytanie konkursowe:

na modyfikacji smaku potraw poprzez odtwarzanie specyficznych dźwięków lub muzyki 

Na konkurs wpłynęło 287 prawidłowych odpowiedzi.

Ogólny Regulamin Konkursów Książkowych Magazynu Dobre Książki

 

 
Wesprzyj nas